2012. júl. 29.

Érdemes megtekinteni: 2000 éves felhőkarcolók

A cikket eredeti - származási -  helyén itt tekintheted meg:
Kétezer éves felhőkarcolók..(?)
kisebb normál nagyobb

Képeken az elképesztő építmények

Shibam olyan látványt nyújt, hogy a legtöbben nem is hisznek a szemüknek.
Szerző: Debreceni Andi
Forrás: Femina.hu
2012.07.29.


Jogosan hihetnéd, hogy a felhőkarcoló ötlete a 20. században élő építészek fejéből pattant ki, ám a valóság az, hogy a jemeni Shibam városában már több évszázaddal ezelőtt felépítették az első - mai szóval élve - toronyházakat. Nézd meg az ötszáz bizarr építményt, mely komoly életkora ellenére még mindig stabilan nyújtózkodik az ég felé!


A vályogból készült épületek 5-11 emelet magasak - némelyik 50 méter is megvan -, a korabeli technikát tekintve nem lehetett egyszerű felépíteni őket.


A várost azért építették, hogy az itt élők ne legyenek a beduin támadások áldozatai, nem véletlen, hogy ilyen magasra húzták fel őket.


Mivel az erózió és persze az esőzések Shibamot sem kímélik, folyamatosan meg kell erősíteni az épületeket.


Az épületek fából készült támasztószerkezetei, padlója, valamint az ablakok is hamar tönkremennek, 10-15 évenként renoválásra szorulnak.

 

Shibam városa 1984-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára, mind a jemeni kormány, mind a nemzetközi szervezetek rengeteg pénzt fektetnek a fenntartásába.


A sivatag kellős közepén álló Shibamot egyes adatok szerint az időszámítás kezdete környékén építették, más történelmi leletek szerint azonban csak a 3. században.


A körülbelül nyolcezer főt számláló város Hadramut régióban fekszik, amely Jemen középső területén található.


Ifjabb Sibám Búri Hárisz bin Szabá király volt az, akiről elnevezték a várost.


Nincsenek megjegyzések: