VIDEÓIM 1-2.

VIDEÓIM - 2. *******************************************************

VIDEÓIM - MÁSOK VERSÉRE

"Nem listás" videóim más Szerzők verséből:


M. Fehérvári Judit: Égen futó

Nagy Horváth Ilona: Otthon - zene: Mozart

Ruder Jana: Maradtam volna még  Nyilvános listás - bárki által megtekinthető - videóim

más Szerzők versére:
 

Ambrusa - Szűcs István: A nyúl és a róka - videó

Dudás Sándor versei - Jelbeszéd 

Dudás Sándor versei - Jelbeszéd - más feldolgozásban 

Fitó Ica: Hozzád hajoltam

Jánoska Alíz: A Mindenség tetején

Nagy Horváth Ilona: Otthon - más zenével


Sárkány Sándor: Nyíljatok virágok 
 

Szilágyi Hajni: Rajzolj körbe

 *******************************************************

Az egyik videóhoz - Dudás Sándor: Jelbeszéd - készült "bevezetőm" itt olvasható:

2011. július 30., szombat 14:22 -  Héttorony:

Dudás Sándor: Jelbeszéd - videó - bővítve..zenével is..

 (Nyílt "levél"...)

Kedves Sándor!

Nos, ahogy ígértem, miután a fiam sikeresen újratelepítette, és rendbe hozta a gépemet, feltettem a videódra a Szénabálák c. festményedet az azonos című versedhez.
De ezen túlmenően zenét, - pontosabban kettőt -  is csatoltam hozzá.
A nyitóoldaltól az Ars Poetica c. versedig Maria Callas, a La Divina interpretálásában az " O Mio Babbino Caro" hallható. Az Ars poetica c. versedtől a záró lapig pedig Verdi: Nabucco c. operájából a Rabszolgák kórusa.

 ***

Nincs azon mit szépíteni, hogy a You Tubon egy-egy videó megtekintésénél mekkora szerepe van a csatolt hanganyagoknak. Így arra gondoltam..- amit jeleztem is feléd -,  hogy miért is ne lehetne zenét hozzárendelni a verseidhez, hiszen - remélhetőleg - sokan,  hallók és nem hallók  egyaránt meg fogják tekinteni.


Azt ígértem, hogy verseid színvonalához méltó darabot választok ki. Remélem, akik hallják, így is érzik. De hogyan érezheted Te, ha ez az élmény számodra nem adatott meg..?
Sokat töprengtem....

Talán szavakkal kellene leírnom, milyen szépséges az énekesnő senkiéhez sem hasonlítható tiszta szoprán hangja, milyen lágyan, mint egy lassú keringő szárnyal a dallam, hogy szinte bele zsong, fájdul a szívbe a hangszerek  olykor finom rezdülése, máskor erős(ebb)  harmóniája.
De úgy érzem, nem találok hozzá megfelelő szavakat.. ezért kerestem egy videót, aminek a megtekintése közben a hangot elnémítottam, és először Maria Callas hangját hallgatva néztem végig..majd teljesen hang nélkül.. Nyugodtan mondhatom, hogy ha megnézed Katarina Witt  show-ját - a  Margarita Drobiasko és Povilas Vanagas - párost annak minden mozzanata, képkockája, a mozdulatok ritmusa, dinamikája a zenét tükrözi. Így tükrözheti számodra azokat az élményeket, belső rezdülések, érzelemhullámokat, amit a halló ember átél, miközben átadja magát a hangok világának (is).

http://youtu.be/SacUbfESMKs
Katarina Witt show 2005

***

Az Ars poeticánál kezdődő fantasztikus zeneműhöz már nehezebb volt analóg videót találni. Legtöbb klip  darabos, gyenge minőségű..ami éppen azt akadályozza meg, hogy a zene sodrását, lüktetését, máskor finomságát  "láthatóvá" tegye. A Rabszolgák kórusához mindenképpen egy tengeri, óceánmélyi
klipet szerettem volna csatolni..Ahogy a sokezer apró hal egy csapatba rendeződik a perc tört része alatt, és indul - látszólag - ok nélkül hol az egyik, hol a másik irányba..úgy úsznak, mint feldobott fátyol hull alá..lebegnek, hullámzanak, együtt, majd szétrebbennek, hogy ismét együtt folytassák
táncukat..gyakran csak a "szerelmi" mámor, máskor a táplálkozás, sok esetben a nagyobb ragadozó halak miatti védekező, menekülési  ösztönüktől vezérelve..
..és mindezt képzeld el több ezer színes - csíkos, foltos, pöttyös, sárga, kék , vörös, és ki tudja még hányféle -  variációban! (A környezetükben pedig a korállok ezerféle színű és formájú világa nyújt(hatna) hátteret...)

Ezek a halak olykor különbözőek, mégis együtt mozdulók....Fantasztikus látvány..
Valahogy ilyen Verdi zenéje is..A hangszerek, a kórus..külön - külön adja át a hallgatónak a dallamrészeket, melyeket a zeneszerző finoman hol együtt, egymással álmodott meg, hol visszafogottan a háttérben hagyja a hangszereket kibontakozni, máskor szinte felelgetnek egymásnak fúvósok, vonósok..olykor - a mű elején - madárdal hangzik fel..Máskor erőteljesen a kórussal együtt zendülnek fel az akkordok.  A mindent elsöprő része a zeneműnek  az "Apám sírjánál" c. versednél hangzik fel.
Monumentális erővel szól a kórus, és a zene.
A zenemű ritmusa összességében lassú, melankolikus, és mégis,  finom részleteiben is erőt sugárzó. Az utolsó oldalnál lassan elcsendesedve fejeződik be, - halkul el a zene: a kórus és a zenekar  -, és vele harmóniában  a videó...
 Úgy érzem, hogy illik a verseidhez, amikhez hozzárendeltem..

Ahogy írtam, nem tökéletes ezt a zenét illusztráló videó..kicsit szaggat...de a fantáziád szabadon szárnyalhat...és tudom, hogy elsimítja a kevésbé gördülékeny részleteket..

A tenger világa 2.rész (anatoterm)
http://youtu.be/8hbve6YOH9c

***

A videód linkje pedig:
http://www.youtube.com/watch?v=jdKPRPCc050

Fogadd baráti szeretettel!

(A félelmem közben beigazolódott: A zenei aláfestést a You Tube egyezőnek találta mással - harmadik féllel - ..Nincs mit tagadni..hiszen a You Tuberól mentettem le a zenét....de, ha máshonnan csatoltam volna, akkor is előállhatott volna ez a gond..hiszen a zenéknek sem a szerzője, sem az előadója nem én vagok....- sajnos -  :))

De ez azzal jár, hogy lehet idővel letiltják a videót..Én ez ellen úgy próbálok "védekezni", hogy a videót "Nem listás" kategóriába tettem..ami azt jelenti, hogy nem jelenik meg, az én videóim listájában .....de mindenki láthatja, aki birtokában van, aki elmentette a videó linkjének....)