2012. febr. 24.

Amatőr vagy sem..?

 Kortárs internetes irodalom, internetes "irodalmárok"....

Alábbi jegyzetemmel nem kívánom az arra - költői, írói titulusra - szerintem is joggal érdemeseket megbántani, de attól tekintsenek el, hogy személyüket itt nevesítsem!

Egyszer-egyszer legyintek, máskor mégis felhúzom magam azon apróságnak tűnő dolgon, hogy a kisebb-nagyobb portálokon semmitmondó versikéket, irományokat megjelentető "alkotók" magukat költőnek, írónak nevezik..legtöbben arra hivatkozással, hogy x számú kötetük jelent már meg.. Na bumm..és?
Hány jelent meg ebből nem saját finanszírozásban és hány kapható kereskedelmi forgalomban - könyvesboltokban - ?
Azt az 50-100-200 magán kiadású kötetet valahogy csak el lehet adni..bár azt sem mindig.
Vagy melyik tankönyvben szerepel(t) már akárcsak egy alkotásuk is..? Van-e esély, hogy valaha bármelyik is szerepelni fog?

Én a Költő és Író titulus használatát feltételekhez kötném. Mint ahogy a doktori címet sem ragaszthatja bárki a neve elé, úgy az előbbinek is értéket kellene képviselni, mert ezzel az irodalom nagyjai felé is tartozunk, hogy ne degradálhassa a kultúrának ezt a részét, a művészetet  bárki színvonaltalan műveivel.

Amíg egy sokoldalú szűrőn át nem estek valakinek az alkotásai, addig csak amatőr költő vagy író címmel illethesse magát..!

Ez az én meglátásom, ami ellen biztos sokan felkapják a fejüket, mert nem értenek vele egyet. Az ő szempontjukból nézve érthető. Nem is kívánok vitába szállni..nem szántam vitaindítónak, csak leírtam az én szemszögemből ..mondhatjuk úgy is, hogy a véleményemet, de inkább javaslat lenne, ami sajnos tudom, hogy soha nem valósul(hat) meg.

Akinek pedig nem inge, az ne vegye magár! A Kivételektől már az elején elhatároltam ezt a bejegyzést!


2012.02.24.
Zsefy Zsanett

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ellentmondónak tűnhet, de nem saját finanszírozásban sokkal drágább.
A Költő és Író titulussal ne dobálózzunk, de mi legyen az a sokoldalú szűrő?

:)

Bakkné Szentesi Csilla - Zsefy Zsanett - írta...

:) Köszi a visszajelzést, kedves Péter!
A szűrő kifejlesztése legyen már a profik dolga..én ahhoz is amatőr vagyok..pontosabban ne egy amatőr akarja megszabni a feltételeket..
Ne vedd magadra..de tucat honlap, blog, bemutatkozó kezdődik azzal, hogy: író, költő..ec. Azután a csasztuskák tömkelege következik..ám könyve AZ van! Nem egészen jól fogalmaztam meg..lehet, de sztem érthető, hogy mire utaltam. Na és továbbra is áll, hogy ne vegye magára akinek nem inge! Ezt persze hiába hangsúlyozom, vagy feleslegesen, mert aki(k)hez szól azoknak nem jut úgysem el a tudatáig.. :(